Пациенти могат да останат без лекарства след 1 април. Някои предложения

...
Пациенти могат да останат без лекарства след 1 април. Някои предложения
Коментари Харесай

Пациенти могат да останат без лекарства след 1 април

Пациенти могат да останат без медикаменти след 1 април. Н якои  оферти на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), направени по време на договорния развой сред НЗОК и Българския фармацевтичен съюз ще   лимитират достъпа на пациентите до медикаменти.  Това оповестиха от Българския фармацевтичен съюз.

Изненадващо отстраниха шефа на НЗОК

От началото на тази година съсловната организация и НЗОК водят договаряния за дейностите, отчитането и заплащането на аптеките, само че от НЗОК са настояли  „ за въвеждане на текстове, които опонират на нормативната уредба “.

Единият текст опонира на правилник на Европейския съюз за верификацията,  а другият текст лимитира правата на пациентите и им вменява обвързване, допълниха от Фармацевтичния съюз.

БЛС желае оставката на шефа на НЗОК

Част от препоръчаните от НЗОК промени ще лимитират доста правото на достъп на пациентите до лекарствени артикули, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК,  тъй като се планува пациентът да е длъжен да получи всички, изписани от лекаря лекарства, само че някои пациенти не могат или не желаят да ги купят, сподели за Българска телеграфна агенция Димитър Маринов, ръководител на съсловната организация.

По думите му в условия на дефицит на медикаменти и все по-често срещани усложнения на пациентите да открият някои съответни лекарства, се основава императивната неспособност да получат най-малко тези, които са налични в дадена аптека.

НЗОК с значима информация за промяната на персонален доктор

Българският фармацевтичен съюз изрично отхвърля да взе участие в основаването на сходни ограничавания,  които опонират на главен юридически принцип за свободен достъп до здравна грижа, в това число и на достъп до лекарствени артикули.

Друг проблем, съгласно Маринов, е настояването от страна на НЗОК да задължи търговците на дребно с лекарствени артикули да подават верификационни данни и към НЗОК,  откакто същите верификационни данни към този момент са предоставени от Българската организация за верификация на медикаментите.

Маринов уточни, че от 1 април 2023 година няма да има подписани и влезнали в действие Условия и ред за дейностите на аптеките  и те няма да могат да отпускат лекарствени артикули, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК.

БЛС желае оставки в Здравната каса

От съсловната организация упорстват да се вкарат всички благоприятни условия за софтуерен надзор върху разходването на бюджета на НЗОК  при разпределяне на лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни при съблюдаване на настоящото законодателство.

По-късно се чака коментар по тематиката от НЗОК.

Българска телеграфна агенция

Подготвят Великденски панаир в Сливен

Пациенти могат да останат без медикаменти след 1 април

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР